Monday 29 August 2011

Mehmet Mustafa Dede

Mehmet Mustafa Dede'nin ismini, Erdal Erzincan'ın yeni çıkan albümündeki favori parçamı dinlerken ve nedir necidir deyü araştırırken öğrendim. Ama baktım ki, tanımasak da aslında bizim üzerimizdeki etkisi Kardeş Türküler vasıtasıyla çok eskilere gidiyor.

BGST'deki Alevi Öbeği çalışmaları sırasında hatırlıyorum, Feryal ismini çıkaramayınca tempolu ve enerjik söylemeyi kastederek "bizim rakçı dede gibi" demişti bir keresinde. Ondan beri Kardeş Türküler projesi sırasında bu parçayı kimden duyduklarını ve bu rakır dedenin kim olduğunu çok merak etmiştim. İşte dinlemek bugün nasib oldu. Aynı zamanda karizmatik bi şahsiyetmiş de kendisi:



İlk bahsettiğim parça da aşağıda. Bu da diğeri kadar dinamik bir şey. Aslen Gevherî mahlaslı, ve aynı sözlerin bir de Musa Eroğlu havalandırmalı versiyonu mevcut. O yüzden bu deyişin müziği ya Mehmet Mustafa Dede'ye ya da Erdal Erzincan'a ait zannediyorum. Doğrusunu öğrenince düzeltirim. Benim tahiminim dededen yana:

4 comments:

  1. Merhaba sevgili Ezgili Yürek,

    Mehmet Mustafa (Yüksel) Dede ile ilgili yazınızı ilgiyle okudum. Kendisi 1991 yılında Hakk'a yürümüş Maraş/Elbistan/Kantarma köyü Sinemilli dedelerinin önemli bir temsilcisiydi. Sizin dinlediğiniz bu albümleden çok önce de kendisine ait eserler Arif Sağ, Sabahat Akkiraz, Muharrem temiz ve daha birçok sanatçı tarafından okundu. Rockçu dede tanımı ne kadar yerinde bilemiyorum ama tanıyanlar bilirki bu kültürün önemli bir halkasıydı. 60 ve 70'li yıllarda "Kusuri" mahlası ile eserler yazmış ve plaklara okumuştur. Doğrudur, dediğiniz gibi burada seslendirilen müzikler kendisine aittir. Görmüş olduğunuz görüntüsü ise 1950'li yıllarda Kerbela'ya hacca giderken çekilmiş bir fotografıdır.

    Mehmet Yüksel

    ReplyDelete
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    Cevabınıza çok sevindim. Aktardığınız detaylar ise çok değerli benim için. Keşke kendisiyle ilgili topyekün bilgi edinebileceğimiz, eserlerini okuyabileceğimiz bir biyografik kitabı olsa Mehmet Mustafa Dede'nin. Bilemiyorum, belki de vardır. Sizinle iletişimde kalmayı çok isterim, ve blog'dakiler adına rahatlıkla diyebilirim ki, isteriz.

    Selamlar, saygılar,

    Bulut

    ReplyDelete